Szanyi Tamás

 

Mit tesz gyógyítani? Vajon létezik-e egyáltalán olyasmi, hogy gyógyítás, mint cselekedet? És ha igen, vajon mennyi közünk van az egész folyamathoz? Ha egy másik szóval kéne leírni, azt mondhatnánk,”helyreállítás”. Természetes állapotunk az egészség, különböző hatások eredményeképpen pedig sebek keletkeznek. A gyógyítás tehát annyi, mint helyreállítani az egészséget annak eredeti állapotába.

De miért is szükséges a gyógyítás? Hiszen mindannyiunk rendelkezik öngyógyító folyamatokkal. Ha elvágjuk az ujjunkat, a seb idővel magától beforr. Ha megbántanak, idővel túltesszük magunkat a sérelmeken. Úgy tűnik, a kulcs az idő. Mégis, a világban rengeteg a szenvedés, pedig évezredek álltak rendelkezésre, hogy a sebek begyógyuljanak. Az idő pedig megy tovább, újabb és újabb sebeket hagyva maga után. Úgy tűnik, fel kell tennünk a kérdést, hogy mi vezet a betegségek kialakulásához – és nem csak az egyéni fizikai-lelki sebeinkről van itt szó, de az egész világéról, annak társadalmairól is. El kell hagynunk azt az elképzelést, hogy ezek rajtunk kívül álló dolgok. Ha nem lenne közünk a kialakulásukhoz, fennállásukhoz, úgy a megoldásukhoz sem lehetne közünk, így tétlen beletörődésbe süllyednénk.

Szerencsére az eredendő okra rálelni nem is olyan nehéz, hiszen vizsgálható tényekről beszélünk. Megbántottak, ezért szomorúak vagyunk. A forrás tehát valamilyen konfliktus, konfrontáció. De mi vezethet ebből a helyzetből lelki betegséghez, szenvedéshez? Talán nem-e a gyógyulás akadályozottsága a gond? Márpedig, ha ez a helyzet, akkor meg kell figyelnünk, mi vet gátat a helyreállásnak, és el kell azt tüntetnünk.

Az pedig nem nyilvánvaló-e, hogy a gátat saját elménk állítja elénk? Neveltetésünk, személyes hátterünk, múltunk az, ami befolyásolja jelenkori cselekedeteinket. Korábbi sérelmeink torzítják észlelésünket és reakcióinkat, ezzel megteremtve a szenvedés folytonosságát. Az idő tehát nincs a segítségünkre.

Vajon létezik-e azonnali gyógyulás, vagyis azonnali megszabadulás az akadályoktól? Ha pedig létezik, képesek vagyunk-e arra, hogy megfelelően kezeljünk minden egyes problémát, megelőzve ezzel a további sebek keletkezését? Szerencsére mindkét kérdés ugyanabba az irányba mutat: felénk. A válaszokért nem kell messzire mennünk, és az önismeret az első lépés.

Szabaddá lenni és szabaddá tenni. Ez az én rendeltetésem.

 

 

Budapest területén háznál vállalok Reiki kezeléseket egyéni felajánlásért cserében

Reiki Tanfolyamok - hamarosan!

Elérhetőség:
06 30 563 90 93
Email: szanyi2@freemail.hu